Pjetër Logoreci

0
11205

B I O

Pjetër Logoreci

Pjetër Logoreci ka lindur në Shkodër më 1956. Pasi ka kryer gjimnazin dhe shkollën e mesme industriale në Shkodër, ka kryer edhe shërbimin ushtrak në Tiranë. Ka punuar edhe si mekanik në Stacionin e Makinave dhe Traktorëve në Shkodër.

Gjatë kësaj kohe e më pas, ka kryer një kurs për aktor në studiot e Teatrit “Migjeni” në Shkodër, dhe më pas një shkollë ekonomike në Tiranë. Ka marrë pjesë në grevën e urisë së të persekutuerve politikë në shtator 1991. Në nëntor 2012, është nderuar me titullin “Mirënjohja e Lurës” për kontributin e tij në gjetjen dhe riatdhesimin e eshtrave të Imzot Nikollë Kaçorrit. Pas ardhjes së demokracisë, ai ka përfunduar edhe degën për Drejtësi në Universitetin “Luigj Gurakuqi”, Shkodër, 1997. Gjatë kësaj kohe, ka punuar edhe si drejtues i policisë doganore në Shkodër. Pastaj ka emigruar për në Austri, në vitin e mbrapshtë 1997.

Greva e urisë e të persekutuarve, ku merr pjesë edhe Pjetër Logoreci, shtator 1991

Në Austri, pasi perfeksionoi gjuhën, filloi të integrohej në shoqërinë austriake, vjeneze, ku punoi në disa punë të ndryshme si praktikë juridike në gjykatën penale dhe të punës, si nëpunës në Arqipeshkvinë e Vjenës, si punonjës social, apo si pjesëmarrës në Teatrin popullor të Vjenës apo në Muzeun e Arteve.

Ai ka ndjekur njëkohësisht edhe kurse kualifikimi të ndryshme, në fillim me kursin e gjuhës, pastaj një kualifikim në një shkollë teknike, e më pas me një diplomë kolegji në Social-pedagogji. Njeh gjuhët shqip, gjermanisht, italisht dhe anglisht.


S H K R I M E

Pjetër Logoreci merret edhe me shkrime të ndryshme, sidomos me ato historike, duke gërmuar në arkivat e Vjenës e më gjerë. Ai ka përgatitur edhe një ekspozitë fotografike me foto të Shqipërisë së para 100 vjetëve, duke i ekspozuar një pjesë edhe në shtëpinë muze të Pashko Vasës në Shkodër, gjatë verës 2017

Ditën e hapjes së ekspozites “E përditëshmja e Shkodres…” në shtëpinë e Pashko Vasës.

Logoreci ka shkruar edhe një numër të madh artikujsh për personalitete të ndryshme, të cilat do i përmendim si tituj dhe mund t’i përfshijmë këtu edhe me imazhin në vijim:

SHKRIME NGA LOGORECI PËR PERSONALITETE SHQIPTARE E SHKODRANE:
1. …Atdhetari Kolë Rrota (PDF)
2. …Imzot Nikollë Kaçorri, jane 8 shkrime me tituj te ndryshem me dokumenta te panjohtun nga jeta e tij si dhe historia e gjetjes dhe nxjerrjes se eshtrave ne Vienë.

 1. Letrat e panjohura në arkivin e Vjenës (PDF)
  Rilindasi, 17 qershor 2012
 2. Dokumentat e reja në arkivin e Vjenës (PDF)
  Rilindasi, 9 shtator 2012
 3. “Kalvari” i mbramë për patriotin Kaçorri (PDF)
  Gazeta Shqiptare, 25 Nëntor 2012
 4. Mos lejoni coptimin e Shqipërisë (PDF)
  – Letër Perandorit Franz Josef
  Rilindasi, 7 prill 2013
 5. PRIJESAT SHQIPTARE NE VJENEN E 1917 (PDF)
  – fotot e panjohura dhe portretet e fisnikëve
  Rilindasi, 12 maj 2013
 6. 98 vjet nga ikja e atdhetarit dhe arkitektit të Pavarësisë (PDF)
  Rilindasi, 31 maj 2015
 7. Në kujtim të atdhetarit që projektoj pamvarsinë e atdheut… (PDF)
  Rilindasi, 8 maj 2016
 8. Imzot Nikollë Kaçorri: Burri i harruem i ngritjes flamurit (PDF)
  Rilindasi, 26 nëntor 2017
3. …Prof. Gjergj Pekmezi (PDF)
4. …Greva kombetare e urise e te burgosurve politikë 1991 (PDF)
5. …Inxh. Karl Gega, jeta dhe vepra, dhe

 1. Mjeshtri shqiptar i ndërtimit të hekurudhës së parë malore në botë (PDF)
  Rilindasi, 7 tetor 2012
6. …Teatri Popullor i Vjenes dhe historiku i drames ARRATISJA,
ku luan edhe Pjetri, dhe

 1. Shqiptari mes 30 emigrantëve në teatrin e madh të Vjenës (PDF)
  Gazeta Shqiptare, 4 Gusht 2011
7. …Dr. me duar te arta, Federik Shiroka, si dhe

 1. Olimpia: Sigurimi na përndiqte, ai pa tmerre nëpër burgje (PDF)
  Shqiptarja.com, 15 janar 2013
 2. Dr.Federik Shiroka “Nderi i Kombit” edhe pse pa këtë titull (PDF)
  Shqiptarja.com, 5 mars 2016
 3. Kur diktatura të vriste natën dhe të qante ditën… (PDF)
  Rilindasi, 12 mars 2017
8. …Gjeniu Aleksander Moisi, 13 shkrime te ndryshme nga jeta e tij në skene, korespondenca, objektet e tija personale dhe anektoda…

 1. Moisiu në arkivin e Vjenës (PDF)
  Rilindasi, 24 shkurt 2013
 2. RREFIMI I NENES SE MOISIUT (PDF)
  Rilindasi, 3 mars 2013
 3. MOISIU SIPAS ZWEIG, CHAPLIN, PIRANDELOS, DHE KAFKES (PDF)
  Rilindasi, 24 mars 2013
 4. Aleksandër Moisiu në mes të studentëve shqiptarë (PDF)
  Gazeta shqiptare, 31 mars 2013
 5. TE QESHESH ME MOISIUN (PDF)
  Rilindasi, 21 prill 2013
 6. Max Reinhardt: Si e zbulova gjeniun e skenës (PDF)
  Rilindasi, 9 qershor 2013
 7. Zëri i aktorit Aleksandër Moisiu, tashmë në Arkivin e Shtetit (PDF)
  Gazeta Shekulli, 17 korrik 2013
 8. A ishte Aleksander Moisiu komunist? (PDF)
  Rilindasi, 2 prill 2017
9. …Atdhetari Gjon Kamsi, qe solli rrobat e Gurakuqit ne Shkoder (PDF)
10. …Kolonia e Piktoreve ne Velipoje (PDF)
11. …Mjeshtri Destan Gashi, skulptor i njohur ne Vienë (PDF)
12. …Prof. Qazim Dervishi, mjeshter sporti dhe i burgosun politik (PDF)
13. …Karikaturisti Tef Palushi, perjetime personale me Tefen (PDF)
14. …Dom Nikolle Gazulli, prifti gjuhëtar e patriot i Shkrelit

 1. KORRESPODENCA GAZULLI-JOKLI (PDF)
  Rilindasi, 12 prill 2015
 2. Dy letrat e para të Dom Nikoll Gazullit për Joklin (PDF)
  Rilindasi, 19 prill 2015
15. …Mjeshtri Ferid Kola, skulptor i njohun ne Shqipni

 1. Ferid Kola, skulptori që ringjall heronjtë në shtatore (PDF)
  Rilindasi, 26 prill 2015
 2. Ferid Kola – Nga zbulimi i maskës së vdekjes, tek tri shtatore të Fishtës (PDF)
  Rilindasi, 24 janar 2016
16. …Soprano Flaka Goranci, kangetare lirike nga Kosova qe punon ne Vjenë (PDF)
17. …Dinastia Sina e Baroneve nga Voskopoja, miliarderët që ndërtuan Vjenën

 1. DINASTIA E BARONEVE SINA (PDF)
  Rilindasi, 14 qershor 2015
 2. BANKIERI GJERGJ SINA (PDF)
  Rilindasi, 19 korik 2015
 3. GJERGJ SINA DHE KARL GEGA (PDF)
  Rilindasi, 2 gusht 2015
 4. SI E RINDËRTOI BARONI SINA KATEDRALEN ORTHODOKSE TË VJENËS (PDF)
  Rilindasi, 19 qershor 2016
18. …Poeti i zemres, Dom Ndre Mjeda dhe Mentor Quku
19. …Atdhetari Gjon Rrota, fotograf dhe poet…
20. …Skulptori Skender Kraja (PDF)
21. …Aktorja Marie Logoreci, nderi i kombit (PDF)
22. …Fisniket shqiptare (prijesit) ne Vjene 1917 (PDF)
23. …Mjeku Sander Ashta, kujtime
24. …Muzikanti Gjoke Vata, jeta
25. …Shtepia muze e atdhetarit Filip Çeka
26. …Kompozitori Pjeter Gaci, jeta e vepra (PDF)
27. …Muzikologu Ferid Bala, jeta e vepra (PDF)
28. …Maestro Zef Çoba dhe formacionin e tij koral (PDF)
29. …Shtëpia e Pashko Vasës – Lidhja e Prizrenit në Shkodër (PDF)
30. …Humoristi Gjosho Vasia, jeta e vepra

 1. Komunistët më nxorën prej deret, e unë ju hina prap prej dritares… (PDF)
  Rilindasi, 29 maj 2016
31. …Antikomunisti Dom Simon Jubani

 1. Dom Simon Jubani, legjenda e qendresës dhe e lirisë (PDF)
  Rilindasi, 10 KORRIK 2016
32. …Diplomati Anton Logoreci

 1. Zëri shqip i Radio Londrës (PDF)
  Rilindasi, 14 maj 2017
33. …Muzeu i Karl Gegës në Austri (PDF)
34. …Nikolaus Dumba Voskopojari që shpëtoi pasurinë artistike të Shubertit (PDF)
35. …Shkrimtari shqiptaro-amerikan Shyqyri Molla, veprat

 1. SHYQYRI MOLLAJ, ORËT E VDEKJES (PDF)
  Rilindasi, 29 janar 2016
36. …Mjeshtri Zija Karini, vepra e aktiviteti (PDF)
37. …Piktori i madh Simon Rrota, jeta vepra, ditari i tij

 1. Zbulohet një vepër e panjohur e piktorit (PDF)
  Rilindasi, 11 qershor 2017
 2. “Të bajsh art mes muslimanëve të Shkodrës, sa e vështirë!” (PDF)
  Rilindasi, 18 qershor 2017
 3. Si u ndërtua Kisha Françeskane në Shkodër me dekret të sulltan Hamidit (PDF)
  Rilindasi, 25 qershor 2017
 4. 130 vjet nga lindja e artistit, ditari që zbulon fëmijërinë (PDF)
  Rilindasi, 29 tetor 2017
38. …Shtepia Muze e Aktorit te madh Zef Jubani

 1. Në Shkodër mes thesareve të shtëpisë muze të Zef Jubanit (PDF)
  Rilindasi, 24 shtator 2017
39. …Austriaku Stephan Ingrisch, qe solli kepucet ne Shkoder

 1. Vjenezi qi solli traditen e këpucëve në Shkoder (PDF)
  Rilindasi, 15 tetor 2017
40. …Studentat shqiptarë ne Austri dhe takimi i tyne me Aleksander Moisiun (PDF)
41. …Homazh Simon Rrotës në 130 vjetorin e lindjes
42. …Rini e kputun…

 

SHKRIME RRETH PJETËR LOGORECIT:
1. Pjetër Logoreci nga Austria, “Parrizi i Tokës”, zbulon shkëqimin shqiptar në arkivat e Vjenës – nga Simon Shkreli
2. Pjetër Logoreci, shqiptari mes 30 emigrantëve në teatrin e Vjenës
– Gazeta Shqiptare, VOAL
3. “MOS RRÊJË RROK,.. JÉ “NDER’I KOMBIT”!…
– shkrim nga Fritz Radovani
4. Dom Nikollë Kaçorri pas 94 vitesh prehet në Atdhe
– shkrim nga Hazir Mehmeti
5. Zëri i Aleksandër Moisiut, në Arkivin e ShtetitGazeta SOT
6. Logoreci prezanton studimin 7-vjeçarpublikim në TCH
7. Pjetër Logoreci i dhuron arkivit të shtetit dokumente me vlerë historike
Gazeta Shqiptarja.com
8. Logoreci sjell Moisiun e Dom Nikollë Kaçorrin në arkiva
Gazeta Shqiptarja.com
9. ALEKSANDËR NDOJA: 100 VJETORI I PAVARËSISË DHE ANATEMIMI I RADHËS PËR DOM NIKOLL KAҪORRINPashtriku.org
10. Bundespräsident unterstützt ORF-III-Projekt “Artist in Residence”
11. Jeder Flüchtling hat eine Geschichte
12. Studiuesi shkodran proteston: Voltana ikShkodra.news
13. FLICKR – Fotogtrfi në Austri, “Die Reise” – Leben auf der Fluch…
14. Uraufführung: “fly ganymed” im Theseustempel
Dramë në skenën vjeneze…
15. Die ReiseSpielstätte: Haupthaus – Ein Projekt für 30 MigrantInnen von Jacqueline Kornmüller – Eine Kooperation von Volkstheater mit wenn es soweit ist –
…në dramën Arratija, në skenën e Teatrit Popullor të Vjenës…

 

A K T I V I T E T E

Promovimi i librit ditar “Po shkruej për vedi e Shkodren” i piktorit Simon Rrota
…plot miq të librit, të artit, të historisë e dashnorë të qytetit të Shkodres, morën pjesë në promovim të librit…

PROJKETI – E PERDITESHMJA, në shtëpinë e Pashko Vasës në Shkodër
…një FOTOEKSPOZITE, dhuratë e Pjetër Logorecit për SHKODREN,
fotoekpozita e viteve 1913 – 1917, nga arkiva austriake…
…fotot e ditës së hapjes janë nga Mirsad Basha…

…Në kishen e Sh´Lucise ne Durres, prane sargut me eshtnat e babes se kombit, arkitektit te pamvarsise se atdheut, Imzot Nikollë Kaçorri… ne kte muej (tetor 2017) bahen 99 vjet, qe ai u nda prej nesh, ne nje spital te Vjenes ne Austri…

Prane rrobave te gjakosuna te Luigj Gurakuqit ne muzeun e Shkodres,
ekspozite qe u hap mbas lobimit të Logorecit ne tv – e shtypin shqiptar

Prane maskes dhe me floket e Moisiut, Aleksander ne dore,
zbulimi i objekteve personale te Aleksander Moisiut ne Vienë

Këtu, Pjetër Logoreci ne rolin e Luanit ne filmin shqiptar BOTA

Këtu, Logoreci ne dramen Fly Ganymed ne Muzeun e arteve ne Vienë

Këtu, Logoreci ne fletoren vjetore te UNHCR-se,
si aktivist i te drejtave te njeriut (jahresbericht)

Këtu, Logoreci ne projektin e OKB-se Vienë, nje histori suksesi

Ketu, Logoreci ne projektin e zgjedhjeve presidenciale te Austrise, ku secili prej 6 veteve ishte 10 minuta president i Austrise – dhe lexonte fjalimin pershendetes vjetor, qe ban presidenti me 1 janar te çdo viti.

…te Kaiser Karl V-te – pjese e projektit teatror “me 80 klasa rreth botes…”, projekt i Ministrise se Arsimit dhe Kultures te Austrise ne Muzeun kombetar te Artit ne Vjene…

projekti teatror SHTEPIJA E ANDRRAVE …andrra ime e keqe, … mbi shkeljen e te drejtave te njeriut nga regjimi komunist, vrasjet, burgosjet, internimet, shpernguljet, sekuestrimet, …shkatrrimi i familjeve me tradite dhe kulture qytetare…

…Projekti: Ne Zemer te Demokracise.
…Unsere Kiste – Stimmzettel ne Parlament…ku rreth 12.000 vete, sot hodhen voten per demokracine…
…vendi i pregaditun si nje flete votimi ku mijera njerëz vendosen shenjen X per te votue per demokracine…

…në dramën Arratija, në skenën e Teatrit Popullor të Vjenës…

K O N T R I B U T E

…Dita e dhurimit në AQSH nga Pjetër Logoreci, të materialeve për Dom Nikoll Kaçorrin dhe aktorin Aleksandër Moisiu..

Pjetri ka dhuruar këto materiale me vlerë për Arkivin Qendror Shtetëror, siç po i paraqesim edhe me dy dokumentet e mëposhtme:

Mirenjohja e Bibliotekes Kombetare per dhurimet e dokumentave nga arkivat e Vienës:

Akt dhurimi për Biblioteken “Marin Barleti” të Shkodres per dokumentat e panjohuna te koresponcences se Dom Gazullit


L I B R A – B O T I M E

Libra të botuar nën kujdesin e tij:

1. Ditari i piktotit të njohur Simon Rrota “Po shkruaj për vedi e Shkodrën”
2. Doktrina e Kshten nga Andre Logoreci
3. Histori shkodrane në Fotografifotografi të vjetra, të marrë nga arkivat austriake

Vitrina e librit në TCH:

SHKRUAJ NJË PËRGJIGJE

Ju lutem, shkruaj komentin tuaj!
Ju lutem, shkruaj emrin tuaj këtu

Kjo uebfaqe përdor Akismet, për të ulur spam. Mëso se si procesohen të dhënat e komentit tuaj.