DED GJO’ LULI, PUSHKË E NGREHUN PËR SHQIPËRINË

HISTORI SHKODRANE - Vrasja e Gjelosh Lulit - Persekutimi i familjes së Bajraktarit të Hotit - Masakrimi i Marash Vatës - Lekë Vojvoda i Dukagjinit -- nga DALIP GRECA Ded...

Si i sollën Daragjatët makineritë e para në Shqipëri në vitin...

-- nga Dashnor Kaloçi, Gazeta Shqiptare, 21.07.2003 Historia e panjohur e familjes shkodrane të Ndoc Pjetër Daragjatit të cilët që në vitet e para të...

Çezarania Daragjati, piktorja e famshme që braktisi Realizmin Socialist

Piktorët shkodranë përmes penelit të tyre Referencë për artin grafik shkodran. Piktura është njëra nga gjinitë e artit figurativ që ka patur dhe ka lulëzimin e...

Cur Gjeloshi i Malësisë

Artikuj nga gazeta "Malësia" Hoti Gruda Kuçi Kastrati Rrjolli Kryengritja e 1911 Prek Cali Cur Gjeloshi Malësorët prishin Shkodrën? Përgatiti: Vasel GILAJ, Gazeta "Malësia", shtator 2000 Figura më e njohur e humorit në Malësinë e...

Si u persekutua familja e Mul Deliut, Bajraktarit të Hotit

-- nga Dashnor Kaloçi, Gazeta Shqiptare Historia tragjike e fisit të famshëm të bajraktarëve të Hotit e Malësisë së Madhe, të kryesuar prej Çun Mulës...

Çeka, shkodrani që u dekorua nga Franca

-- nga Dashnor Kaloçi | Gazeta Shqiptare Historia e familjes së vjetër shkodrane që rrjedh nga fshati Sumë i Postribës. Nga dy vëllezërit, Pjetri dhe...

Alfred Çapaliku (1952)

Muzika e lëvizjes së njeriut Shkodra është qyteti i muzikës dhe i poezisë, po dhe i shtegtimit të njeriut herë nga njëra te tjetra ose...

Martin Camaj (1925 – 1992)

- Tre letra të Camajt, dërguar Prof. Krist Malokit - Martin Camajt, ende i pazbuluem - nga Hans Joachim Lanksch - NJI PËRJETIM I MREKULLUESHËM - nga Hans...

MARTIN CAMAJ, ENDE I PAZBULUEM

-- nga Hans-Joachim Lanksch Në nji shkrim të viteve tetëdhjetë, i ribotuem më 1994 te revista »Hylli i Dritës«, me titull KUTELI ENDE I...

Martin Camaj në fillimin e krijimeve

Tre letra të Martin Camajt dërguar profesor Krist Malokit -- Orientimi i Martin Camajt në filllimin e krijimit të poezisë Letra I. Fort i Nderti Z. Profesor, Më...

Rrëzimi i bustit të Stalinit në Shkodër, më 14 janar 1990

HISTORI SHKODRANE - Demonstrata e parë - Persekutimi i kishës - At Gjon Shllaku, heroi i katolicizimit - Dom Mikel Koliqi, kardinali nderi i kombit - At Pjetër Meshkalla --...

FAMILJET E MËDHA: BUSHATLINJTË

Relevante: Bushatlinjtë e Shkodrës - histori e veçantë Familjet e mëdha: Familja Çoba - nga Anila Dushi Familjet e mëdha: Familja Gjylbegaj - nga Anila Dushi Familjet e...

Familjet e mëdha: Familja Gjylbegaj

Relevante: Bushatlinjtë e Shkodrës - histori e veçantë Familjet e mëdha: Bushatlinjtë I - nga Anila Dushi Familjet e mëdha: Familja Çoba - nga Anila Dushi Familjet e...

Bushatlinjtë e Shkodrës – një histori e veçantë

Relevante: Familjet e mëdha: Bushatlinjtë - nga Anila Dushi Familjet e mëdha: Familja Çoba - nga Anila Dushi Familjet e mëdha: Familja Gjylbegaj - nga Anila Dushi Familjet...

Vrasja tragjike e at Bernardin Palajt, mbledhësit të Eposit të Kreshnikëve

HISTORI SHKODRANE - Persekutimi i kishës katolike - At Gjon Shllaku, heroi i katolicizimit - Dom Mikel Koliqi, kardinali nderi i kombit - At Pjetër Meshkalla -- nga Dashnor...

Gjon Buzuku (1555)

Buzuku është autori i parë i njohur deri më sot i letërsisë shqiptare. Veprat në gjuhën shqipe gjatë shekujve të parë të pushtimit...

Pjetër Budi (1566-1622)

Budi është një nga figurat më të shquara të botës shqiptare për kohën kur jetoi. Ai u përket atyre klerikëve, që u dalluan...

Pjetër Bogdani (1665-1689)

Bogdani është figura më e shquar e letërsisë së vjetër shqiptare. Ai shquhet jo vetëm si klerik i lartë, por edhe si atdhetar,...

Frang Bardhi (1606-1643)

Autori i tretë i rëndësishëm i letërsisë së vjetër shqiptare është Frang Bardhi. Midis autorëve të tjerë të kësaj periudhe, Bardhi zë një...

Benussi, shkodrani nga Trieste, që u bë Ministër në Tiranë

-- Gazeta Shqiptare Historia e familjes së njohur shkodrane Benussi me origjinë italiane. I pari i tyre Giorgio Bernardo erdhi në Shkodër në vitin 1828 i...