LETËRSI

 • Albanian Literature – by Robert Elsie
 • Albanian Literature – by SHSHSHA
 • Ramadan Sokoli – shqipëroi shekujt – nga Ilir Seci
 • Gjon Shllaku – helenisti i madh – nga Fadil Kraja
 • Kur’ani në letërsinë shqiptare – nga Isak Ahmeti
 • 10-vjetori i “Deklaratës” së gjuhëtarëve të Shkodrës
 • Rruga e modernitetit në letërsinë shqiptare — nga Robert Elsie
 • Mbi letërsinë shqiptare
 • Veli Stafa – Kur vdes poeti
 • Pashko Gjeçi – përkthyes i Dantes
 • Jup Kastrati – nuk rresht së shkruari
 • Ndrek Luca – madhështia e thjeshtësisë
 • Andrea Skanjeti – 100 vjet teatër
 • Aleksandër Gera – një poet i heshtur

  Shkrime letrare:

 • Migjeni – speciale
 • Fishta – speciale
 • Letërsia e vjetër shqiptare — nga Eshref Januzaj
 • Historiku i bibliotekave — nga Alma Mile
 • Luleborë – nga Isa Alibali
 • Moj e vogël si floriri – nga Isa Alibali

  Letërsia shqiptare trashëgon një fond të pasur vlerash nga krijuesit shkodranë. Që nga koha e Marin Barletit, në Rilindjen Kombëtare e deri pas Luftës së Dytë Botërore, shkrimtarët dhe poetët shkodranë kanë dhënë me veprat e tyre një kontribut të madh, në pasurimin e shpirtit të shqiptarëve dhe ngritjen e vetëdijes kombëtare. Një vend të veçantë zënë priftërinjtë e periudhës së Rilindjes, të cilët mbollën dashurinë për atdhé.

  Por edhe në kohën e sotme, kemi shkrimtarë shkodranë të talentuar, ndonëse lëvizjet shoqërore të ndodhura me rënien e komunizmit, kanë ndikuar, që numri i shkrimtarëve të bjerë disi, pasi edhe sistemi i botimit dhe shpërndarjes së librit nuk ka funksionuar ashtu siç duhet këto kohë dhe kjo jep pa dyshim edhe pasojat e veta në produktin letrar.


  Gjekë Marinaj

  SHKODRËS

  Mos i mbyll dritaret e kësaj mbrëmje,
  Ndjenjat e mia në qiellin tënd vetëtojnë;
  Si zogj të hutuar që shtegtojnë plot dhembje
  “Shkodër!”, “Shkodër!”, cicërojnë.
  Sonte mos i ndiz qirinjtë e darkës,
  Durimin e Rozafës në sofër mos e sjell,
  Mallit që kam për ty m`i mjaftojnë flakët
  Që hënën e qytetëruar ta veshin me diell.
  Këtë muzg, shqyej e bëri krahë perdet e teatrit
  Le të dukesh midis tyre si një shpend.
  Migjeni që s’po e kapërdin dot kafshatën…
  Në poezinë time fshin djersët e portretit tënd.
  Mungesa mbetet një mesnatë me yje të vrarë,
  Kur këtu është natë, ditë është tek ti,
  Ti shtrydh ndjenjat e unë ndjehem i tharë
  Por madhështia jote më njomëson përsëri.


  Martin Camaj

  Shkodra

  Aty si tash para se me ardhë fiset
  ishe
  me tambël në plasaritjen e currave
  e me themele në ujin e njelmë.
  Të dhanë vetëm nji emën: Shkodra.
  E të thirrën qytet me kunora
  e të hodhën përkrye gur
  e hekurat e para.


  Azem Shkreli

  Shkodra

  Desha t’ia prek
  Rozafës flokun
  S’më deshe
  Zbrita t’ia puth
  Algjet Liqenit
  Më nxore
  Tani përherë me ke
  Maje Taraboshit me cuba
  Shkoder, Shkodra.


  Krijues të traditës

  :


  Krijues bashkëkohorë

  :