Qyteti i Shkodrës

0
5635

[ Shkodra – Wikipedia ]
[ Këshilli i Qarkut Shkodër ]

Shkrime me interes:
Pjaca natën

 • Familja Marubi
 • Historia e kalasë Rozafa
 • Emri i kalasë Rozafa
 • Statutet e Shkodrës
 • Shkodra dhe motet
 • Rrethimi i Shkodrës

  Këmbësore te liqeni
  Klementi XI – Albani
  HISTORI SHKODRANE
  Kisha Zoja e Shkodrës
  Kisha e Shirqit
  Xhamia e Plumbit
  Kisha ortodokse
  Sahati i Inglizit
  Teatri shkodran
  Këngë shkodrane – tekste


  Historikisht Shkodra ka qenë një ndër qytetet kryesore shqiptare. Zhvillimin më të madh e mori në shekullin XIX. Më 1870 ajo kishte rreth 50 000 banorë. U bë nyjë e rëndësishme tregtare për gjithë Ballkanin, me 3500 dyqane, në zonën ku sot njihet si ‘pazari i vjetër’.

  Që më 1718, Shkodra ka patur agjensi konsullore në shumë vende të huaja. Si port konsiderohej Oboti, por sidomos Ulqini dhe më vonë Shëngjini. Gjatë viteve të Lidhjes së Prizrenit (1878), Shkodra u bë vatër e rëndësishme e lëvizjes kombëtare. Në këtë kohë, dega e Lidhjes në Shkodër kishte gardën e saj, e cila ishta nga më veprueset dhe ndihmoi në mbrojtjen e Plavës, Gucisë, Hotit e Grudës, si dhe në luftën e Ulqinit.

  Pjaca e Shkodrës, projektuar nga Kol IdromenoPjaca e Shkodrës, projektuar nga ing. Kol Idromeno
   

  Shkodra ka qenë gjithashtu një vatër kulturore mjaft e rëndësishme. Përmendim këtu bibliotekën e Bushatllinjve dhe Fototekën Marubi, e cila njihet si ndër më të vjetrat e Ballkanit dhe me vlera të pazëvendësueshme. Gjatë luftës ballkanike dhe luftës së parë botërore, Shkodra u bë pré e synimeve grabitqare të Malit të Zi dhe Serbisë. Popullsia shkodrane e mbrojti qytetin për shtatë muaj me radhë kundër ushtrive rrethuese, por më 23.04.1913, ushtritë serbo-malazeze hynë në qytet përmes tradhëtisë së Esat Pashë Toptanit.

  Serbo-malazezët u detyruan të dilnin pas disa muajsh dhe Shkodra kaloi më vonë nën protektorat ndërkombëtar. Qyteti i kaloi qeverisë së Tiranës më 1920.

  Shkodra mund të përmendet edhe si qendër e katolicizmit shqiptar. Ishte qyteti i fundit shqiptar që ra nën sundimin osman më 1479, dhe qyteti që kundërshtoi më së shumti ardhjen e komunizmit më 1944. Qytetarët shkodranë ishin të parët që rrënuan simbolet e diktaturës më 1989. Aty filloi edhe shkëndija e parë e protestave gjithëpopullore kundër komunizmit në fundin e vitit 1990.

  Shkodra nën ujë - një pamje e bukurNënShkodra nën ujë… – dhe një amazonë e bukur vështron përmbytjen!
   


  Si e shohin Shkodrën shkodranët dhe të tjerët…dokumentare
SHARE
Artikulli i mëparshëmMALËSIA e MADHE
Arben Çokaj - Mësues Fizike & Informatike :: Gazetar & Analist i pavarur :: Autor librash