Pjerin Sheldija (pikturë)

0
3418

Skica të përgatitura nga Pjerin Shelsia

Skica të humanistëve shqiptarë, marrë nga libri:
Kontribut shqiptar në Rilindjen Europiane” të Mikel Prenushit.


GJON GAZULLI
Ambasador i Skënderbeut në Raguzë.
Mendohet të jetë nga Mirdita, ose Zadrima e Shkodrës.

MIKEL MARULI – TARKANJOTAS
Filozof e poet i Rilindjes Europiane, me origjinë
nga shqiptarët e Greqisë. Vdiq në 1500.


LEONIK (Nikollë) TOMEU
Një nga filozofët më të shquar të shekullit të XVI,
me origjinë shqiptare, nga Durrësi, profesor i Universitetit
të Padovës, mësues i Kopernikut. Vdiq në vitin 1531

MARIN BARLETI – Shkodrani
Autor i “Rrethimit të Shkodrës”, 1504 dhe
i “Historisë së Skënderbeut”, 1508

MARIN BEÇIKEMI
figurë e shquar e Rilindjes Europiane, profesor
i oratorisë në universitetin e Padovës, historian,
letrar, autor i një libri për rrethimin e Shkodrës
qytetit ku lindi në vitin 1468.

MIHAL ARTIOTI
Autor i 150 veprave kritike të artit, polemiko-fetare, dhe edukative.
Arbëresh i Artes, ku u lind në vitin 1475 dhe vdiq i internuar në Rusi
në 1556, ku kish marrë emrin Mihal Greku.
Vitet e fundit është shpallur shejtor i kishës Orthodokse Ruse.

përgatitur për Shkoder.net… nga K. Traboini

LINI NJË KOMENT

Ju lutem, futni komentin tuaj!
Ju lutem, futni emrin tuaj këtu